MULTIMEDIA

– THIS IS THE VERY FIRST SITE FOR  ROCK SINGER –  JOEY TEMPEST  – EUROPE  

Hello guys and welcome back on this site. This is all for you to discuss about Joey Tempest’s music, passion, life and activities. If you would like to talk about EUROPE too, you are completely free to come here and to join us. I would like to hear all of you what do you really think about this music, about Rock, especially about Joey (he comes first here, right?). So, let’s hear about this and contact us.

“Under The Influence” (Radio Edit): Arranged By [String Arrangement] – Dan Sundquist, Ulf And Henrik Jansson*Backing Vocals – Carol Kenyon, Katie Kissoon, Tessa NilesBass – Sven Lindvall Drums, Tambourine – Per Lindvall Electric Guitar – Staffan AstnerLead Vocals, Electric Guitar, Acoustic Guitar – Joey Tempest Organ [Hammond Organ], Grand Piano – Mats Asplén

Under The Influence (Album Version): Arranged By [String Arrangement] – Dan Sundquist, Ulf And Henrik Jansson*Backing Vocals – Carol Kenyon, Katie Kissoon, Tessa Niles Bass – Sven Lindvall Drums, Tambourine – Per LindvallElectric Guitar – Staffan AstnerLead Vocals, Electric Guitar, Acoustic Guitar – Joey Tempest Organ [Hammond Organ], Grand Piano – Mats Asplén

Joey Tempest om Japan och nya “War of Kings”

Intervju: När Rockbladets man i Tokyo, Stefan Nilsson, träffar Joey Tempest backstage på klassiska Club Citta i Kawasaki är Sveriges största rockstjärna på ett synnerligen gott humör. Förutom att bandet är mitt i ännu en framgångsrik turné i Japan är det den kommande plattan “War of Kings” som gör att Joey har svårt att hålla sig lugn. “Det kanske är den bästa platta vi gjort!” säger Joey stolt om Europes tionde studioplatta som släpps i mars.

Joey Tempest och de andra i Europe är ännu en gång på turné i Japan. Här i Japan har de en trogen skara fans och har haft det länge. Joey kom till Japan för första gången 1984 när han var 21 år gammal och var ute och gjorde promotion. Japan hade redan upptäckt Europe. Den japanske rockjournalisten Masa Ito hade hört debutplattan “Europe” (“han tyckte att den var ascool”) och tog med sig en fotograf och åkte till Sverige för att intervjua bandet. “Sen åkte de tillbaka och lanserade oss här,” minns Joey om hur Europe slog igenom i Japan när “Seven Doors Hotel” blev en stor hit.

Europe blev alltså stora i Japan redan innan “The Final Countdown” och det är därför bandet inleder 2015 med en Japanturné där man på några av konserterna kör hela “Wings of Tomorrow”-plattan. “Det är lite annorlunda. Det kommer vi aldrig göra igen. Vi gjorde en kort sväng i Sverige förra våren och sen så blev vi tillfrågade i Japan. Det är egentligen bara i Sverige och Japan som vi kan göra ‘Wings’ med det intresset som finns. Resten av världen hoppade ju på med ‘The Final Countdown’. Det finns ju många fans som gillar de gamla låtarna men i Sverige och Japan, där går det att göra ‘Wings of Tomorrow’. Det är kul,” säger Joey och fortsätter att förklara tanken bakom dessa speciella “Wings”-gig: “Vi har aldrig gjort något sådant här. Det skulle vara kul att göra något annorlunda. Vi turnérar mycket så ibland är det skönt att shake it up och göra något. Det var egentligen ett engångstillfälle. Men som sagt, Japan är det enda andra land som kan fråga efter det och vi gör det.”

 

JOEY TEMPEST STORIES

 

Kommande plattan “War of Kings” är Europes tionde studioalbum. Bandet har spelat in plattan i Sverige med amerikanen Dave Cobb som producent och mixat den i Nashville. Europe hade lyssnat en hel del på Rival Sons som jobbat med Dave Cobb som producent och när det var dags att börja jobba med en ny platta så bad Europe sin manager att kolla om Cobb var intresserad av att jobba med dem. Det var han.

Hur låter då resultatet? “War of Kings är mer classic rock och majestätisk än bluesig. Lite mer keyboards. Vi använder mellotron väldigt mycket för att göra en atmosfär på plattan. Det finns mycket dynamik i ‘War of Kings’. John Norum spelar med mindre dist och mer bara ren känsla på några låtar som är helt underbart. Den är ganska heavy, kanske till och med hårdare än ‘Bag of Bones’ men den är inte så bluesig, mer classic rock skulle jag vilja säga. Fast ändå med så där lite modernt tänk. Det kanske är den bästa platta vi gjort. ‘Last Look at Eden’, ‘Bag of Bones’ och ‘War of Kings’ är en riktig trilogy – det är härliga plattor. Det började hända lite på ‘Last Look at Eden’ i texter, låtskriverier, produktion och grejer och det har kommit med oss. Dave Cobb har hjälpt oss och lyft det här bandet ytterligare. Det är helt otroligt. Tionde plattan. Vi fattar inte hur vi lyckats att åstadkomma den här,” förklarar Joey. “Jag bara väntar till att den kommer ut så att folk får höra den. Hoppas att de känner som vi: Är det här ett svenskt band? Hur gick det här till? Det här är coolt.”

Som yrkesmusiker har Joey förståelse för att en del gamla rockband rullar på med en massa nya medlemmar och bara kör gamla hits (“Man måste ju betala hyran”), men det är inget för Europe. “Vi är ju lyckligt lottade som har kunnat ha samma set up, samma killar som är dedikerade och kunna åka runt. Alla är inne på att tänka nytt och göra nya plattor. Vi är lyckligt lottade men många band är ju inte det. Men man förstår att de vill lira, att de vill tjäna pengar. Det är klart, ibland blir det väl lite…Det känns inte på riktigt ibland. Det kanske inte är så många medlemmar kvar, det är inga nya plattor. Det kan bli lite stelt då liksom, men samtidigt så är det ju ett gäng folk som måste jobba…Hahaha!” Nostalgi har dock sin plats tycker Joey: “Det finns lite plats för nostalgi i en liveshow. Jag tycker inte det finns plats för nostalgi på LP-skivor.”

Den kommersiella verkligheten för rockband har

förändrats radikalt från hur det var på 80-talet. “Branschen är ju annorlunda. Skivorna är viktiga fortfarande för att visa att man håller på, man visar att man går framåt. De är mer som ett visitkort, skivorna. Det räknar man inte att dra in en massa pengar på men det är ett väldigt viktigt instrument fortfarande, det får man aldrig glömma bort. Man kan sitta och säga att man ska inte göra plattor. Kiss sa det: ‘Vi kommer aldrig göra nya plattor’,Def Leppard sa det…. De gör det! För att det är viktigt fortfarande. Du talar om för alla promoters, alla publicists, alla journalister, alla fans, vad du håller på med. Är det bra så lyfter du liveshowen så kommer det mer folk live. Så det finns ett värde i plattorna, men inkomst… Vi har ju startat vårt eget bolag nu så nu kör vi ju själva och vi licensierar vår musik. Inkomsterna som är störst är ju merchandise och livekonserter. Är man ett hyfsat liveband så går det ju att överleva.”

 

EUROPE NEWS & STATEMENTS

Japanturnén var startskottet på ännu ett intensivt år för Europe. Efter att plattan släpps i mars blir det en gemensam turné med Black Star Riders i Storbritannien och Irland. “Det blir ett intressant paket för att vi släpper båda nya plattor samtidigt i samma veva som turnén. Vi gillar Scott Gorham, vi gillar bandet. Det här är ett kul paket så det är en rolig grej att göra,” konstaterar Joey.Black Star Riders följer även med på en del av den Amerikaturné som Europe gör i april-maj. I sommar blir det sedan fler spelningar, bl.a. en del festivalspelningar. Året avslutas med att Europeföljer med som special guests på en del av Scorpions stora 50-årsjubileumsturné i Europa.

2016 är det 30 år sedan “The Final Countdown” släpptes. Kanske finns det fans som drömmer om en speciell “The Final Countdown”-show nästa år för att fira. Europe planerar att fira på något sätt men kanske inte med spandex-brallor och hårspray som på 80-talet. “Nej, men vi kommer att fira det på något sätt. Vi kommer nog att ta ett segment av nästa år… Men vi har ju nya planer och nya plattor. Vi har en helt ny resa men vi ska ju inte låta det gå förbi. Några exklusiva idéer har vi börjat fundera på. Men det kommer inte att bli någon längre grej. Då gör man något exklusivt och firar och sen så jobbar vi på nästa platta. Vi har ju lyckats att etablera oss igen. Vi är ju ett av de få banden som börjat skaka av sig 80-talet. Och med fem plattor, det tog tid alltså. Fan vad det tog tid! Men det är också nu när vi lyckats få en producent som Dave Cobb som är riktigt duktig och riktigt het. Då börjar folk titta på en: “Va? Europe och Dave Cobb? Fan. Det här är ju nytt. Det här är inte 80-tal, det här ju ett nytt band. Så vi är ett nytt band.”

Source : rockbladet.se

SWEDISH PRESS –

Joey Tempest, egentligen Joakim Larsson, växte upp i Upplands Väsby i Stockholms län. Som ung lärde han sig att spela piano och gitarr. Han var även fysiskt aktiv och idrottsintresserad då han spelade både fotboll och ishockey.

Han tävlade även i sin ungdom i go-cart, mycket beroende på att hans far var mekaniker. Han hamnade på en fjärde plats i svenska mästerskapet i Juinior Cart Race bland juniorer.

Hans musikaliska förebilder är bland annat Whitesnake, David Bowie, Elton John, Thin Lizzy, Led Zeppelin och Sweet. 

Det var dock musiken som var hans största intresse. Han spelade inledningsvis i band med namn som Jet, Blazer, Made In Hong Kong och Roxanne. 1978 var han med och bildade gruppen Force tillsammans John Norum med basisten Peter Olsson och trummisen Tony Reno (Tony Niemistö). Olsson ersattes snart av John Levén.

I början (1978-1981) spelade de på torg och på olika fester, men 1982 bytte bandet namn från Force till Europe och vann Rock-SM, där förstapriset var en skivinspelning. Deras första, självbetitlade album Europe släpptes 1983 och sålde över 30 000 exemplar i Sverige.

Efter det fick de kontrakt i Japan, gjorde en musikvideo till det inledande spåret på plattan; “In the Future to Come” och släppte singeln “Seven Doors Hotel”.

Sommaren 1983 genomförde bandet en turné med avslutning på Gröna Lund, varefter albumet Wings of Tomorrow spelades in och släpptes 1984.

Inför den efterföljande turnén rekryterades keyboardisten Mic Michaeli, och Tony Reno ersattes av Ian Haugland (Håkan Haugland). År 1985 fick Europe göra soundtracket till filmen On the loose och de deltog också i Swedish Metal Aid och turnerade på större svenska arenor.

Joey Tempest tillsammans med Europe går ännu en gång in i studion med pressen av att göra en bättre platta än The Final Countdown. “Out of this World” spelades in i London med producenten Ron Nevison. Medan skivan mixades gav sig bandet sommaren 1988 ut på en turné med Def Leppard. Även denna turné blir en succé.

Europe testade under denna turné att köra tre nya låtar “Superstitious”, “Let the Good Times Rock” och “Ready or Not”.

De blev allt mer populärare i USA och när “Out of this World” släpptes började försäljningen bra, tack vare att turnén med Def Leppard varit en succé. Turnén lockade en publik på över 500 000 människor.

Skivan får bra omdömen från kritikerna och säljer en miljon exemplar i USA, samt når höga placeringar på många topplistor världen över. I november och december spelar Europe i Asien, de besöker tre länder; Japan, Taiwan och Indien. 

Under de år då Europe tog paus, 1992-2003, gav han ut tre soloskivor och hade bland annat en hit med låten “A Place to Call Home” från solodebutalbumet med samma namn.

Låtarna på denna skiva är uteslutande skrivna av Tempest och skulle kunna klassas som pop/singer-songwriter. Kompbandet på skivan består av bland andra Sven Lindvall,Staffan Astner och Johan Norberg. Soloalbum nummer två är inspelat i Nashville.

Denna gång skrevs många av låtarna i studion under ganska experimentella former tillsammans med skivans producent Richard Dodd. På det tredje och senaste soloalbumet hörs tydligt influenser från brittisk pop. Låtarna är rockigare och ofta ösigare än på de tidigare soloalbumen.

Source: Musikerstubbar-Sverige


June 11, 2015

ROMANIAN PRESS

Programat iniţial pentru finalul anului trecut la Sala Palatului, mult aşteptatul concert Europe s-a transformat în visul unei nopţi de vară pentru mii de rockeri (şi nu numai)  care au venit pe 11 iunie la Arenele Romane să-i vadă pe “lorzii rockului”.

Aşteptarea a meritat din plin,  alegerea locului fiind cum nu se putea mai bună pentru un concert în aer liber (mai ales pentru o trupă rock legendară precum Europe), iar fanii prezenţi la Arene nu au fost dezamăgiţi .

Concertul a dispus de toate ingredientele  necesare unui show de neuitat, în afară de hit-urile deja celebre, precum “The Final Countdown”, “Superstitious”, ” Rock the night” sau balada “Carrie”, “Sign Of Times” ori “Praise You”, membrii trupei strecurând în setlist si melodii în prima auditie.

Mai mult decât atât, dacă ar fi să alegem un singur cuvânt pentru a descrie ceea ce s-a intâmplat săptămâna trecută la Arenele Romane acesta ar fi “mişto”. Căci solistul trupei, Joey Tempest, care s-a pregătit pentru intâlnirea cu fanii români învatând câteva expresii în limba noastră, a avut grijă să rostească cu entuziasm de câte ori a avut ocazia că “totul e mişto aici!”

Mic Michaeli (clape), John Leven (bass), Joey Tempest (voce), John Norum (chitară) şi Ian Haugland (tobe) au urcat pe scenă în aplauzele românilor care au aşteptat 3 ani un nou concert la Bucureşti. Suedezii s-au dezlănţuit pe scena de la Arenele Romane ca în concertele din tinereţe,  piesa “War Of Kings”, care dă şi titlul albumului promovat în cadrul acestui turneu, fiind cea care a deschis show-ul electrizant trăit la maxim de toţi cei prezenţi. Dovadă că scaunele aşezate în faţa scenei (pentru a se respecta protocolul biletelor cumpărate iniţial pentru concertul de la Sala Palatului) au rămas goale şi toata lumea s-a apropiat cât mai mult de scenă . “Lăsaţi lumea să vină la mine!”, a fost îndemnul lui Joey Tempest care a fost neobosit, simţindu-se şi jucându-se pe scenă ca în anii ’80.

“Mulţumesc că sunteţi aici cu noi! Nu stiu foarte bine ce spun aici, dar sper că e ok”, a glumit solistul trupei Europe după ce a repetat frazele pe care le-a invăţat în limba română. Dacă glumele lui Tempest au fost sarea şi piperul spectatolului, solo-urile lui John Norum au adus liniştea pentru câteva minute în rândul fanilor care au fost parcă hipnotizaţi de chitara acestuia.

După mai bine de o oră si jumătate de muzică în cele mai bune condiţii de sonorizare, într-o atmosferă explozivă, plină de entuziasm şi adrenalină, atât în randul publicului, cât şi pe scena pe care s-au dezlănţuit suedezii, “The Final Countdown” a încheiat concertul de la Arene, lansând totodată invitaţia pentru următorul show: “Ne vedem data viitoare’’, a avut Tempest ultimul cuvânt.

Source: Stirile PROTV


November 2006

No longer “starting from the dark,” with the release of their latest album, “Secret Society,” EUROPE is back and out to prove that they are not only a force to be reckoned with, but are indeed BACK TO STAY! “Secret Society” is the second release for the band in just two years (at least here in the States) and with yet another worldwide tour already in motion and the promise of more great music yet to come, EUROPEhas taken some HUGE strides forward in their quest to regain their place in the spotlight.

Recently I had the chance to once again speak with lead singer / songwriter Joey Tempest about the new album, the new tour and the long journey ahead. Here’s what he had to say…

Let me start but congratulating you on another incredible release. I know it’s been getting a lot of rave reviews and came out just in time to make my top 10 releases of the year.
Thank you so much! We’re really, really proud of it. Ya know, I was talking with the band the other day and we were like normally when you finish an album, you really don’t want to listen to it for a while because you worked so hard on it. But all of us still have it in our car stereos, ipods and everything! So that’s a really good sign to us.

So how’s the tour been going so far?
Yeah, we just wrapped up our Scandinavian tour, which was about 15 gigs and covered Sweden, Finland, Denmark and Norway. We’re doing our last gig in Norway very shortly then it’s on to Europe in January where we’ll be doing our first gig on the 16th in Spain. The tour’s been going really well here so far in Scandinavia. The reception’s been fantastic to the new songs. We weren’t so sure on exactly how many to put in at first, so we settled on five new songs which we felt mixed well with the old stuff and the “Start From The Dark” stuff and it all seems to be working out fine.

Why such a long break between the two legs of the tour?
Well, it’s going to be around three or four weeks because we have some promotional stuff to do, obviously. We have some TV appearances, special performances and tons of interviews to keep us busy during that time.

Now for the BIG question for us here in the States, will you be returning to the U.S. this time around?
Yeah… definitely! We really want to come back. We’ve spoken to our agent and our manager when we met them in Copenhagen and told them one of our priorities now that we’re getting an even better release in America is to return and tour there. It’s just a question for us to find the right forum for it. Whether to go out on our own again and play in smaller places or try to hook up with a bigger band and play larger venues. We’re definitely looking into it right now and you can expect to see us there in maybe mid-to-early spring.

That’s great! It’ll be nice to see you guys again… When you guys play Scandinavia, Europe or other places around the world, you’re use to playing larger venues. How difficult is it to make the transition to the smaller venues you play here in the United States?
We have a different light system for different venues. We developed this over the past few years on the “Start From The Dark” tour. It’s going to be a lot similar to that because we’d play huge festivals with like 25,000 people down to smaller venues that only hold maybe 1,000 to 1,500. So we know how to handle it. We love playing the smaller venues as well as the larger ones. When we kick off our European tour here in January and February, we are prepared for that as well. We play a lot of mixed sizes there so we’re pretty use to it. It doesn’t really affect us all that much except for the basic set ups. We know that we have to put in a lot of really hard work now to show people that EUROPE really is back. I mean, people might have heard of it and that we’ve put out an album and whatnot but we’ve done two albums in two years, we’re working on our second world tour now and we’re going to start working on the new album as soon as we finish. So, we just have a lot of work to do to show that we’re really back to stay… and we’re prepared to do that.

LINKS

 

Last time around, your set was a nice mix of both old and new material. Can we expect more of the same this time around?
Yeah, we mix now from all seven albums, actually. We do four or five new songs, three or four from “Start From The Dark,” then we go back to some of the big songs from the 80’s, of course, and then some stuff from the earlier albums as well. It’s been a pleasure going out and playing this wide variety of songs for us… from all seven albums. We try to make them fit together as well. The old ones are a little bit steadier and heavier as well so that they fit in well with the new ones and the way we play them. It’s going very well.

Will there be any new surprises this time around?
Hopefully. We always talk about it and try to throw in a different kind of track. We’ve done it this time around and it really does make a difference in the way people react to it. So hopefully, we can keep doing that.

Do you have a favorite city or venue that you like to play?
Oh my God, we’ve played so many places… but I do like Stockholm because it’s our hometown and we always manage to draw a big crowd here… it’s fantastic! Rome is always great. We didn’t play it on the last tour but we did way back in the 80’s so, we’re really looking forward to that again. Tokyo is always good and New York is always a pleasure to go in there and play. We actually recorded there last time at B.B. Kings and used two of the tracks from that show on our single we released for “Always the Pretenders.” I really loved it and it’s always special to play New York. 

Does anything stand out as far as how the crowds react to the band in certain areas of the world as oppose to others?
Oh yeah! If you play Milan or Rome, it’s just a fantastic crowd. They don’t hold back on their emotions… the Italians. The German audiences are more “rockers” and there always seems to be a more “guy” presence whereas in Italy, there seems to be more women in ratio. America is great too because when people buy a ticket there, they buy it to enjoy themselves and I just love that attitude. It’s great to be appreciated and it’s still a young country so the fans there are just incredible. Japan is very special because they’re very quiet in between songs, want to hear what’s going on onstage and have been very kind to us for many, many years.

Lets get into the new album “Secret Society.” Other than the title being a track on the release, what made you decide on that as the title and what does it mean?
In the beginning, it came from a conversation I was having with another artist. I actually didn’t know him that well. I met him a few times but the conversation was over the telephone with Robert Plant. He was doing a television show in Sweden and the TV show called me up just to have us talk because I had mentioned that Robert was one of my heroes. So anyway, we were just having a conversation about rock bands and about touring and I just happened to mention that we were out touring and heading to America on the “Start From The Dark” tour. So he was like, “That’s great… we’ve got to stick together. ALL musicians have to stick together… almost like a secret bond or secret society.” I don’t remember exactly which it was but it was from there, from that conversation that I came up with the name. Then when I went home to London to write, I had this riff going on and it all came together really quickly from that title. So I put it all down like in ten minutes, sent it to the guys and they all really liked it. Then when they started playing their instruments on the song, it all came together and really came to life. To me, it’s a very special song. It’s just one of those songs that really stands out and has a bit of a unique feel to it… even different from being EUROPE as well and we all really like it.

What’s the response been like to the album so far?
It’s been very good, actually. I was speaking with my manager the other day and he said (because he’s seen more of the reviews than I have) that in general, it’s better than “Start From The Dark. ” Which is cool because we felt we wanted to take this album a step further than“Start.” “Start” was great! It was like an unpolished diamond whereas this time, we broadened the music a little bit, we think the sound is a little bit better and John’s (Norum) guitar playing is just amazing. So I think we really took this one a step further and the reviews and the people who are listening to it are really beginning to realize this. It caused a bit of controversy at first on our forums, of course, but we’re a band that really wants to push our limits. In the beginning, some people are like, “Oh, I like the old stuff!” and others are like, “Well I like the new stuff.” So we had two camps there for a while but they’re slowly melting together… these two different views and people are starting to accept the “Secret Society” progression. It feels very good now, though, as far as people reacting to the album.

When “Start From The Dark” was released, it took almost a year to be released here in the States. With “Secret Society,” the releases in Europe and over here are virtually simultaneous… how excited are you about that?
It’s much, much better and it’s the same label as well. There was a lot more solid effort from all of us to do exactly what you said and get them both released at the same time. It feels great, it’s much stronger and we’re just so looking forward to coming there in early spring to promote the album more, play and show people how we are live! It’s going to be a pleasure!

GUESTBOOK

 

When I did my review for “Start From The Dark,” I had said that I felt it was a more of a John Norum influenced album with all the down-tuning, heavy guitar, etc. Now this time, I felt it had a bit more of your influence… how do you feel about those statements?
I think your observations are quite good. On “Start From The Dark,” me andJohn wrote maybe five or six songs which were based a lot on his d-tuning and his guitar. But even on “Start From The Dark,” I wrote a lot of the songs myself. I don’t think it was steered so much by John in that sense, but it was definitely influenced a lot by John . The way he was starting to d-tune his stuff and I hadn’t played with him for a while so I got inspiration from him when I wrote my own stuff like “Flames”… it’s a d-tuning only on the “E” string but it’s still d-tuning. So yeah, he was involved more in the writing on “Start” … but he’s involved a lot on “Secret Society” as well. Mic’s (Michaeli) moved in a little bit more on this one as well. Mic and I wrote about four songs, then I wrote about three or four by myself and then John wrote three so yeah, maybe this is a little bit broader musically. I think the whole band shines through a little bit more on “Secret Society” … and myself too, maybe. It’s a fantastic band and now everybody’s getting a chance to write because we’re all becoming more talented at writing. John Norum’s done a lot of solo albums and Mic has been writing stuff at home for years and years and it’s just great that he comes to the for-front a little bit more. But yeah, I think your observation is quite good, but I see this album as broader musically with better sound and even a bit of a more of a modern, fresh album. We are flabbergasted! …to use a “funky” word (laughs). We are very happy we could do this and feel we are very lucky being able to pull this one off. We don’t know where it came from! We worked hard, worked day and night and it came through and at this stage of our career, to put out what we in the band consider our best work… that’s amazing!

I know we don’t have a hell of a lot of time left, so I’m going to go through a few of my favorite tracks and you tell me a little bit about them.
Ok

“Always the Pretenders”

“Always the Pretenders” is a great energy track and was quite an early track for the album. We demo’d it early in the process and it was written by me and John Leven came in at the last minute and added something to the riff which was really cool. We changed a few chords around which made it even better after that. Then lyrically, it’s a little bit of an observation about what’s going on in the world and how, maybe, the last of our innocence was lost on “911.” It’s sort of a reflection because I was in London at the time and I remember being with my wife and it was just the strangest thing we’ve ever experienced. It’s just, sorta, mentioned in the lyrics but otherwise, its kind of upbeat… has traces of a love song and is one of my favorite tracks on the new album.

“Wish I Could Believe”
I wrote that with Mic and it’s a very interesting track. We haven’t done anything similar to this in a while. Lyrically it’s very spiritual… it’s about finding faith in this day and age. I mean, where do you find faith? In your loved ones? In the church? With your family? Sometimes it’s hard to put all your faith in religion… so it’s dealing with that issue lyrically. Musically, as I said, Mic and I wrote it and it’s a very good track. Some of the guys in the band really love it and think it’s the best song on the album. It’s got a big chorus, some interesting lyric ideas and a good groove. It’s very well produced…

JOEY TEMPEST ABOUT…. “THE FINAL COUNTDOWN” -INTERVIEW

 

Yeah, it’s definitely one of my favorites on the album as well.
Thanks…

Umm, “A Mother’s Son.”
I was staying with my parents during some of the recording and rehearsing of the album and even before that, we’d had some experiences within the band. Mic’s father passed away during these last few years and Ian’s (Haugland) mom and it’s just been so strange seeing those things happening and then staying with my parents just brought about that revelation that people are going to leave us. People are going to pass away and it makes me angry sometimes but in this sense, it was more of a reflection of these feelings lyrically. Musically, it was an idea that I had on an acoustic guitar. I presented it to the guys and at first, it was an up-tempo chorus but John felt it would be better at half-tempo… like the verse so, we changed that and it turned out to be a nice track both musically and lyrically.

“Forever Traveling”  
Yeah, “Forever Traveling!” That’s another track the guys in the band really, really like… myself

JOEY TEMPEST

included. It has sort of a melodic sense that takes you back a little bit to some of the older EUROPE stuff. Lyrically, it’s actually fragments of memories of living in San Francisco because we wrote a lot of stuff there during the time we did “Prisoners In Paradise.” It’s just memories of being in California… hearing JOURNEY on the radio and Steve Perry’s voice. It’s sort of a tribute to Steve Perry and Neil Schon who gave us a lot of inspiration when we were teenagers. Me and John Norum use to listen to a lot of JOURNEY stuff and loved Steve Perry and Neil Schon. We thought they were just great musicians, had great tone, great vibrato… so we actually stayed on Lombard Street in San Francisco for a while. Me and the whole band… so it’s just a reflection and tribute to JOURNEY from our band.

The last time we spoke, you had told me one of the things you wanted to accomplish was to re-establish yourselves here in the U.S. Do you feel you’ve accomplished that at all or are at least on the right track?
I think we’re on the right track. I mean, it’s just such a big place and we really need to put down some more groundwork. Talk with people like you often, go there and tour and spread word so we all can work together. We are a reliable force now. We’re back together, we’re enjoying it and we’re going to do more albums and more tours so, I think it’s a matter of getting trust from people again. That’s what we’re going to show when we come and play live and put out good albums. Convince people that we’re reliable; we are good and sound modern and fresh. So yes, we have accomplished part one which was showing people that we are here. The next part is to come and do more and more shows and gain back that trust.

What else do you feel you have to do to regain that audience or even a new one?
Like the album itself I feel is broader musically, I already feel it can broaden our audience as well. Together with live shows, I think we can pull it off. By playing it live and presenting “Secret Society,” I really think we can take it to the next level. Maybe get an even better release and tour in America next time around.

Now I understand you have a new DVD out as well… tell me a little bit about that.
The DVD you’re referring to is the 20th anniversary DVD. It’s being released by a film company… not by our company, but we did collaborate and did interviews for the DVD. So there are interviews with us on it and some talk about the new stuff as well, but it is an old gig from ’86 and it’s basically just an anniversary DVD with some extra material. We did this at the studio in Zurich, Switzerland where we recorded “The Final Countdown.” There’s a whole movie that Ian made of me just walking around there, so there’s some fun stuff on there as well. The gig in itself is interesting but for us, we like to move on and show off our new stuff. So I think the most interesting parts are the interviews and the revisiting of the studio where we did “The Final Countdown.”

At this point in your career, are you happy with all the success that you have had and have all your dreams become realized?
Well, at this point in EUROPE’s career, we are just so happy to be here… the five of us! We have to actually pinch ourselves sometimes because we ARE here, we’re selling out places and we do albums and get them released worldwide! We’re very lucky… BEYOND lucky to be able to work with what we’re doing. We’ve been hugely successful before and now we’re just slowly trying to build things back up again, but I have to say we almost feel more comfortable just being a working rock band. That was our dream from the beginning. And when we had that “fling” (shall we say) with the “pop” world after the release of “The Final Countdown, ” it was almost uncomfortable sometimes because there were so many “playback’ shows and so many photo sessions that the musicianship part was forgotten about and lost sometimes. So what we’re back to now is working hard, touring a lot and writing all our own material. It’s great to be back being a working rock band. We are happy and we are lucky in all the success that we’ve had.

Well I know our time is running out so that just about wraps things up. Is there anything else that you’d like to say to your fans or something I missed?
We’re just so happy with our fans because they kept things going ever when we had our long break. We didn’t even know they were that affected! (laughs) But when we came back, they just kept supporting us and we managed to do over a hundred shows for “Start From The Dark” and we didn’t expect that kind of turn out at all. So we’re just so happy and grateful that we have this support. I remember when we went to America and the support we got there… people don’t forget and they gave us a new chance. So, thank you ALL and we look forward to playing for you all again real soon.

Joey, thank you so much, again, for taking the time out to speak with us. Congratulations on the new CD and we look forward to your return.
Thank you, David and please make sure we hook up again when we come there to tour.

BACK: HOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Advertisements

The very first site for Joey Tempest – EUROPE Rock Musician

Advertisements
%d bloggers like this: